dinsdag 13 december 2011

Fladdertocht

Ons jaarthema op school is 'Vlieg je mee?'. Deze zin prijkt met grote letters aan onze schoolpoort. Elke klas heeft een vliegtuig in de klas, waar nieuwe leefpunten rond verschijnen in de vorm van wolkjes. Het recentste leefpunt is 'Ik ben beleefd.' Mooi om een school te hebben met beleefde kinderen, maar waarom hen eens niet beleefd verzoeken om het thema 'vliegen'  inhoud te geven.
Als verantwoordelijke van de werkgroep jaarthema gooide ik dit op de vergadertafel.  Eerst een brainstorm van Panamarenko tot insekten. Vervolgens lijsten we mogelijke activiteiten op. Om ons ervoor te behoeden dat we enkel 'beeldknappe' kinderen gingen aanspreken, gebruikten we de meervoudige intelligenties als kapstok. Zowel onderbouw als bovenbouw gingen klasdoorbrekend aan de slag. Elke leerkracht koos een activiteit en ook de leerlingen mochten hun voorkeur (1-2-3) aanduiden op een blaadje.
Maandag 5 december konden ze op de lijsten aan het raam zien waar ze verwacht werden om kwart over één. Een greep uit de workshops: vleermuizen maken, een biscuit bakken in de vorm van een vliegtuig, vogelhuisjes maken, vliegende reporter, elfjes schrijven, het leven zoals het is: de luchthaven, kamishibai over heksje, ...
Vrijdag 9 december werd alle kunst-en vliegwerk tentoongesteld tijdens de Fladdertocht. Op de donkere gang met kerstverlichting konden de kinderen foto's en filmpjes bekijken van de workshops (oa drama en koken). Ouders en leerlingen waren welkom tussen 18.30 en 19.30 MET zaklamp. Nadien werden ze getrakteerd op een warme chocomelk of gluhwein. Van die laatste had ik ook graag geproefd, maar dit was de moment om al de werkjes terug te gaan ophalen en de kaarsen te gaan doven. Met mijn fototoestel bij de hand kon ik nog enkele fladders vastleggen.

Foto's van leerlingen die zich met krantenpapier omtoverden tot vliegende wezens.
                                        De vliegende fietsen onder leiding van meester Tim.
                                                             Vogelvis of visvogel?
                                                                     Fantasievogels!
                                                        Van melkkarton tot vogelhuisje.
                                         Vilten vogeltjes en op de achtergrond het belangrijkste:
                                                               mensen samenbrengen!


Na deze activiteit heb ik er alle vertrouwen in dat ons team een muzische vlucht kan maken
de ene met vleugels, de andere op een vliegende bezem ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten