dinsdag 24 januari 2012

www.krantenindeklas.be

Via deze website kan je kranten bestellen, 7 verschillende kranten in meervoud, zodat elke leerling een krant heeft. Dit gedurende 2 weken.
In mijn klas zijn die 2 weken nu achter de rug. De krant gaf ons ook muzische mogelijkheden:
* Nieuwe krantenkoppen maken door de bestaande te verknippen.
* Leerlingen met dezelfde krant kiezen een artikel en zingen het in een afgesproken stijl bv. rap, rock, opera of musical,... (ideetje van workshop Kip van Troje, de kinderen vonden het fijn, maar de stijl was niet ze duidelijk, daar had ik langer bij moeten stilstaan)
* Het weerbericht bekijken in de krant en er een krantengeluid aan koppelen. Zoveel mogelijk verschillende geluiden maken met de krant. Dit geluid voorstellen met een grafische notatie bv. bliksem, wolk, zon. Wordt dit geluid herhaalt? Is het een lang of een kort geluid?
* Foto's uit de krant knippen waar een persoon in beweging op staat. Deze bewegingen nabootsen op muziek. In een groepje een overgang bedenken van de ene naar de beweging.
Ook Flore van het ABC-huis bracht me op ideeën:
* De vorm van een dier uitscheuren met de ogen dicht (andere zintuigen aanspreken!)
* Je naam schrijven op de vouw van een krant en deze uitknippen. Welk dier krijg je nu?
De leerlingen bedachten voor beide dieren een nieuwe naam. Ze stapten af van het beeld van een bestaand dier. Daarna mochten ze per 2 een (driedimensionaal) dier bedenken dat familie was van hun (2dimensionale) dieren. Ze mochten enkel gebruik maken van kranten en afplaktape (begrenzing!).
Deze week willen we hun beesten tot leven brengen door er een stop-motion mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten