dinsdag 31 januari 2012

I'm the architect

Deze morgen mijn broer naar zijn laatste examen gebracht: geschiedenis van de architectuur. Onderweg klinkende namen van architecten en stromingen van de laatste eeuw. Boeiend!
Mijn gedachten gingen terug naar het ABC-huis. Ook daar kreeg architectuur een hoek met ontdekdozen. Daar konden ze ook hun 'droomhuis' kiezen dat op de talrijke luciferdoosjes plakten.
Als je een doosje opent zie je wie kies voor het huis en waarom.


Ik dacht meteen aan een beeldende muzoles rond een bijzonder gebouw of architect.
Op de terugweg van Gent, draaide StudBru 'I'm the architect' van DeUS. Zei ik daar beeldende? Nog eens het bewijs dat de muzische talen hand in hand gaan.

zaterdag 28 januari 2012

Koffiebekertjes

Weer een bewijs dat ik het niet te ver moet zoeken: musiceren met koffiebekertjes. De uitvoerders in het filmpje zijn echt top. De vraag die hier bij mij opkomt: 'Laat je dit filmpje eerst zien aan de leerlingen, tussenin of pas achteraf OF helemaal niet?' Hou jezelf echter niet tegen om het nu meteen te bekijken.

Kleuterkunst

Vrijdagnamiddag gaf ik mijn ogen de kost tijdens de tentoonstelling van de derde kleuterklas. Hun afgelopen thema was 'kunst'. Na het bekijken van enkel kunstwerken gingen zij zelf aan de slag.
Elk bestaand kunstwerk gaven ze met de aangereikte technieken en materialen een eigen vorm.
Met trots toonden de juffen en de kleuters hun kunstwerken aan de andere kleuters én ouders. De ouders mochten een rode sticker plakken bij het kunstwerk dat zij het mooist vonden. Welk werk wint?
























En ondertussen hoor ik luid geroffel vanop de speelplaats van het middelbaar.
Van beeld naar muziek,
van jong naar oud,
van oog naar oor
en GA ZO MAAR DOOR..

HANS EIJKELBOOM

Onze kunstenaar is stilaan onze school aan het binnendringen.
Mijn collega Tim en ik lieten met mondjesmaat van de kunstenaar proeven.
Zowel leerlingen als collega's.

Voor de kerstvakantie speelden we speelplaatsfotograaf. Enkel kinderen met een 'muts met oorflappen' werden gefotografeerd. Nieuwsgierigheid alom. Mag ik ook op de foto? Waarom trek jij foto's?
Van deze portretten maakten we een collage zoals Hans Eijkelboom.
Die plaatste we na de kerstvakantie aan de ingang van de school.
Maar van de kunstenaar is nog geen sprake:enkel een groot vraagteken.
Onze eerste trigger!



Een weekje later werd het vraagteken vervangen door een kunstwerk van Hans Eijkelboom. Zijn naam kreeg ook een gezicht.
We legden er ook een blad bij met de vraag of ze vonden dat er gelijkenissen of overeenkomsten waren. Ze vergeleken de 2 werken in plaats van de foto's onderling. Logisch eigenlijk, maar we wilden al een beetje de maatschappelijke kijk van Hans volgen. Ze zijn er al bij blijven stilstaan en er werd over gepraat, dat is belangrijk.
Trigger twee OK!



Naar aanleiding van de gedichtendag met als thema 'Stroom', stroomde er een gedichtje uit mijn pen. Na wat praktisch geklungel, met een gebroken kader als gevolg, ziet onze kader er weer anders uit.
Hopelijk valt dit de kinderen ook op!





Jolente doet een telefoontje naar Nederland: Hallo, Hans, kan je even naar de school komen? En breng je fototoestel mee...





In de leraarskamer plaatsten we een kader met alle gezichten van de leerkrachten. Als je goed kijk zit er ook een groen gezicht tussen, dat is het portret van Hans Eijkelboom. Onderaan hingen we een QR-code. Wie deze kon lezen, kwam op een link met een korte omschrijving van de kunstenaar. Een knipoog naar de i-pads die enthousiast gebruikt werden tijdens ons project met Edubit. Maar helaas waren die nu niet meer voorhanden...

 Deze week hingen we een aantal werken met enkele kernwoorden aan het plafond in de leraarskamer. Daartussen hing ook een uitnodiging voor de brainstorm op donderdag 9 februari. We verwachten een massale opkomst! Positief denken :-)









dinsdag 24 januari 2012

www.krantenindeklas.be

Via deze website kan je kranten bestellen, 7 verschillende kranten in meervoud, zodat elke leerling een krant heeft. Dit gedurende 2 weken.
In mijn klas zijn die 2 weken nu achter de rug. De krant gaf ons ook muzische mogelijkheden:
* Nieuwe krantenkoppen maken door de bestaande te verknippen.
* Leerlingen met dezelfde krant kiezen een artikel en zingen het in een afgesproken stijl bv. rap, rock, opera of musical,... (ideetje van workshop Kip van Troje, de kinderen vonden het fijn, maar de stijl was niet ze duidelijk, daar had ik langer bij moeten stilstaan)
* Het weerbericht bekijken in de krant en er een krantengeluid aan koppelen. Zoveel mogelijk verschillende geluiden maken met de krant. Dit geluid voorstellen met een grafische notatie bv. bliksem, wolk, zon. Wordt dit geluid herhaalt? Is het een lang of een kort geluid?
* Foto's uit de krant knippen waar een persoon in beweging op staat. Deze bewegingen nabootsen op muziek. In een groepje een overgang bedenken van de ene naar de beweging.
Ook Flore van het ABC-huis bracht me op ideeën:
* De vorm van een dier uitscheuren met de ogen dicht (andere zintuigen aanspreken!)
* Je naam schrijven op de vouw van een krant en deze uitknippen. Welk dier krijg je nu?
De leerlingen bedachten voor beide dieren een nieuwe naam. Ze stapten af van het beeld van een bestaand dier. Daarna mochten ze per 2 een (driedimensionaal) dier bedenken dat familie was van hun (2dimensionale) dieren. Ze mochten enkel gebruik maken van kranten en afplaktape (begrenzing!).
Deze week willen we hun beesten tot leven brengen door er een stop-motion mee te maken.





zondag 15 januari 2012

Gedichtengedachten voor gedichtendag


Onze parkeerplaats: uitkijkend naar Joke Van Leeuwen live!
Onder de vleugels van een werk van Panamarenko.
De workshop van Kip van Troje, begon ik met enige schroom, maar werd een stevige woordworkout.
Oote oote oote BOE

Joke Van Leeuwen prikkelde ons met taal vanuit haar eigen jeugdervaringen.
Wat noteerde ik, terwijl haar rollende Hollandse woorden ons overspoelden?
 vanzelfsprekendheid doorbreken
 vrijheid van taal
een gedicht hoef je kinderen niet te laten uitleggen, het kan gewoon mooi zijn


Geert De Kockere

Dicht bij de dichter
 Nu mijn vriend
 Op facebook
Nooit een woord zoek





Blij als een klein kind
met een persoonlijke boodschap
van 2 grote mensen:
Geert De Kockere en Joke Van Leeuwen.





www.gedichtendag.com
thema STROOM

zondag 1 januari 2012

Een kerstbal met een gedicht in

Twee jaar geleden kreeg ik van Myrit, die taverne Den Beeweg uitbaat, 20 kerstballen van La Chouffe. Dit jaar brachten ze me op een idee. Je kan de kerstballen openmaken. Vooraleer ik ze in de kerstboom liet hangen, mochten de leerlingen er een tekstje insteken. Ik liet een nieuwjaarsbrief lezen waarin het jaar vergeleken werd met een boek. Ik vroeg hen om ook een vergelijking te maken. Ikzelf denk vaak in beeldspraak, de leerlingen daartoe aanzetten is een ander paar mouwen. Van een collega hoorde ik achteraf dat Turkse kinderen geen spreekwoorden kennen. Tijdens het kerstfeestje op vrijdag mochten ze een willekeurige bal openmaken en het gedicht voorlezen. Zo werden ze verrast door hun eigen woorden. Arthur, een voetballer, schreef dit:
Nieuwjaar is als een voetbal.
De bal weet niet wat hem te wachten staat.
Bij nieuwjaar begint een nieuw jaar vol verrassingen,
 je weet niet wat je te wachten staat.