zondag 25 maart 2012

Gezocht: muzoles pur sang gepeperd met Hans Eijkelboom

Een namiddag zwerfvuil ophalen, een namiddag verkeersvaardigheden oefenen, een namiddag American Games spelen. Zinvol, interessant, leuk, maar niet muzisch! Zoals ik vorige week al schreef zijn de kinderen bezig met de kunstbeurs voor te bereiden. Ze moeten iets tonen voor medeleerlingen én de ouders. Na de paasvakantie komt er een stagaire en dan... schoolfeest! Terug iets 'ten tonele' voeren.
Maar owee, owei, het gaat om het proces en niet om het product. Dus gaan we voor muzische lessen rond het thema Amerika. We bouwen iets op met de leerlingen, waarvan het schoolfeest een wereldse afsluiter wordt (we vliegen de wereld rond).

Naast de rode draad 'de wereld rond' willen we ook onze kunstenaar Hans Eijkelboom als inspiratiebron gebruiken voor het schoolfeest. Eerder dit jaar toonden we aan de leerlingen en leerkrachten werken van hem. We wezen hen op de gelijkenissen en verschillen waar de kunstenaar naar op zoek gaat. Om onze collega's helemaal mee te krijgen met dit thema keerden we terug naar ons hoofditem: verzamelen. Als je verzamelt ga je op zoek naar gelijkenissen? Maar eens je meerdere van een reeks hebt merk je ook de verschillen? Hans Eijkelboom verzamelt eigenlijk mensen op straat. Hij fotografeert uiterlijke gelijkenissen bijvoorbeeld gestreepte T-shirts. Tijdens de koffiepauze legden we ons oor te luisteren bij de collega's, bleek dat ook zij verzamelden of ooit verzameld hadden. Ik voelde meteen meer betrokkenheid dan bij het aanbrengen van onze kunstenaar. Wat als we iets zouden veramelen over ons land of continent. Juf Annemie die rond Frankrijk werkt had meteen al het idee om planten te verzamelen: lavendel, olijfboom, plataan... Hoe pakken we dit muzisch aan? Daarover vergaderen we in ... het Zeels erfgoedmuseum.
We verzamelen ook iets met de hele school: postkaarten!1 opmerking: